اگر شما جزو افرادی هستید که برای رنگ، دکلره یا براشینگ مو زمان صرف می کنید، با کمی تامل و مطالعه این مطلب سلامت مو خود را تضمین میکنید.
توجه کنید، تمامی مطالب درج شده به صورت مقاله علمی می باشد
لذا قبل از هر عملی تست حساسیت انجام پذیرد و در صورت بروز حساسیت به پزشک مراجعه شود
9 روش بسیار مهم و ساده برای سلامت مو
بدون شک برای بازگرداندن درخشندگی و بهبود سلامت مو، مراقبت از آن ضروری است.
- کدر شدن
- خشک شدن
- موخوره
- خورد شدن
- وز و گره
جزو مواردی هستند که در اثر عملیات شیمیایی یا حرارتی برای مو پدیدار می شوند.
اقدامات مراقبتی مو
اقدامات مراقبتی زیر می تواند کمک به سزایی به جلوگیری از موارد ذکر بالا داشته باشد.
یک رژیم غذایی مناسب و متعادل برای حفظ کلی سلامت بدن ضروری است.
در همین حال می توان با این رژیم به سلامت مو و پوست هم اشاره کرد.
توصیه می شود موارد زیر را در رژیم غذایی خود بگنجانید تا همواره سلامت موهای خود را تضمین کرده باشید.
- منابع اسید چرب امگا، که شامل امگا 3-6-9 می شود (مانند آووکادو، دانه کتان، گردو، کنجد، انواع بادام و ماهی آب شیرین و …)
- دانه لوبیا حاوی مقادیر چشمگیری از ویتامین B12، فولات، آهن و بیوتین است.
- سبزیجات با رنگدانه برگ سبز تیره به دلیل داشتن ویتامین A و C به بهبود تولید سبوم (سبوم یک ماده روغنی است که در غدد چربی تولید می شود. این ماده با مولکول های چربی به نام لیپید مخلوط می شود تا یک پوشش محافظ روی سطح پوست ایجاد کند.)( https://www.medicalnewstoday.com/ ( کمک می کند.
- انواع مغذی جات و آجیل حاوی مقادیر چشمگیری سلنیوم و آلفالینولئیک و روی برای استقامت تار مو و جلوگیری از ریزش مو می باشد، پس مصرف روزانه 100گرم مغذی جات را فراموش نکنید.
بهبود سبک زندگی
مطمئنا شما باید تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید;
علاوه بر تغذیه سالم، باید کارهای زیر را نیز برای سلامت موهای خود انجام دهید.
- حتی الامکان و به صورت جدی از سیگار کشیدن اجتناب کنید.
- همیشه و به صورت مستمر ورزش کنید.
- ورزش برای کمک به بهبود خون رسانی و تامین مواد مغذی پوست سر لازم است.
- برای جلوگیری از خشک و کدر شدن موها در هوای گرم و خشک تابستان از انواع مرطوب کننده (اسپری دوفاز) استفاده کنید.
- استفاده بیش از حد از سشوار و اتو مو و موپیچ نکنید و حتما قبل از اینکه حرارتی روی مو بدهید از اسپری محافظ حرارت استفاده کنید.
- برای جلوگیری از اصطکاک و ایجاد الکتریسیته ساکن مو با رختخواب از ملحفه های نرم و ابریشمی استفاده کنید.
- همین طور باید از موها در برابر اشعه خورشید محافظت شود، برای این منظور هنگام بیرون رفتن هنگام ظهر در روزهای آفتابی از کلاه لبه دار یا چتر استفاده کنید، و یا می توانید از نرم کننده های بدون آبکشی حاوی روی استفاده کنید زیرا به عنوان ضد آفتاب عمل می کنند.(البته این موضوع برای شهرهایی با آب و هوای کویری و خشک توصیه می شود)
تمیز نگاه داشتن مو
برای تضمین رشد و سلامت مو، رعایت بهداشت مو بسیار ضروری است.
- موهای خود را هر 2 تا 3 روز یا هر زمان که احساس کردید تمیز نیست و یا بیش از حد چرب است، شامپو بزنید.(توجه داشته باشید همانطور که ذکر شد چربی بیش از حد) برای جلوگیری از خشکی تار مو و پوست کف سر از شامپو زدن هر روز یا استفاده از آب داغ خودداری کنید. (البته گاهی پیش می آید شما به دلایلی چون ورزش یا فعالیت خاص روزانه نیاز به استحمام روزانه پیدا می کنید، در این لحظه باید گفت موهای خود را فقط با آب یا آب و نرم کننده بشویید.)
- پوست سر خود را نیز باید همانند تارهای مو با شامپو شستشو دهید.
- بهتر است محصولات شوینده و یا مراقبتی که برای موی خود تهیه می کنید حاوی: بتائین، کراتین، سولتین، سارکوزین، گلوکوزید، گلیسینات، سدیم لوریل سولفواستات و گلیسیرین، آرگان یا آنهایی که حاوی عصاره های گیاهانی مانند زیتون، مورد، حنا ، سدر، ریشه بیدمشک، روغنهای گیاهی، عصاره چای سبز، ،پروتئین گندم و روغنهای ضروری مانند روغن نارگیل و عصاره بابونه باشند.
نرم کننده مو
- سعی کنید از انواع نرم کننده داخل حمام یا نرم کننده بدون شستشو بیرون حمام استفاده کنید.
- می توانید نرمکنندههای بدون آبکشی را به صورت روزانه برای جلوگیری از آسیب استفاده کرد.
- همچنین نرمکنندههای داخل حمام که بعد از شامپو زدن استفاده می شوند و بلافاصله آبکشی می شوند یا ماسک که باید بعد از مدت زمانی خاص آبکشی شود. باید توجه داشت که استفاده از نرم کننده روی پوست سر توصیه نمی شود، لذا در هنگام استفاده از ماساژ دادن آن به کف سر اجتناب کنید.
- با این حال، موثرترین درمان برای موهای خشک و آسیب دیده نرم کننده های پروتئینی است که باید به صورت ماهانه یا دو ماه یکبار استفاده شوند.(پروتئین تراپی)
- پروتئین تراپی بعد از کوتاهی مو کمک به سزایی به برطرف شدن موخوره و خرد شدن ساقه های مو می کند.
- از انواع سرم های مو که حاوی روغن آرگان، کراتین، نارگیل و… هستند قبل از براشینگ استفاده کنید، به طوری که روی ساقه مو ماساژ داده و به وسیله باد گرم سشوار براشینگ یا در حدی گرم کنید تا جذب تار مو شوند.
- بهترین روغن ها برای احیا ساختار مو روغن مارولا، ویتامین E، آلوئه ورا، عصاره شاهدانه، روغن جلبک دریایی، روغن جوجوبا، روغن آرگان و یا آووکادو هستند.
موهای خود را به آرامی خشک کنید
- استفاده از وسایل برقی با حرارت زیاد برای خشک کردن و یا حالت دادن مو می تواند آسیب زیادی به تار مو وارد کند.
- اگر از سشوار زیاد استفاده می کنید ابتدا اجازه دهید موهایتان در دما محیط نیمه خشک شوند یا آنها را در یک حوله نرم بپیچید. توجه داشته باشید مو نباید در مدت طولانی خیس و مرطوب بماند و باید حتما خشک شود و از ماساژ موها با حوله خودداری کنید.
- سشوار را با درجه حرارت کم و در فاصله 15 تا 30 سانتی متری از مو استفاده کنید. همواره به خاطر داشته باشید که سشوار را بیش از 30 ثانیه به صورت دائم روی یک قسمت از مو قرار ندهید.
- در عین حال سعی شود حتی الامکان استفاده از وسایل حالت دهنده مو مانند فرکننده و اتوی مو را کم کنید. و در صورت امکان می توان برای این منظور از ابزارهایی که در تکنولوژی ساخت آنها از اشعه مادون قرمز استفاده شده بهره گرفت.
از شوینده ها و نرم کننده ها و کرم های بدون آبکشی کم ضرر استفاده کنید
- برخی از محصولات مو حاوی مواد شیمیایی پر ضرری هستند که حتی الامکان نباید از آنها استفاده کرد، در حالیکه این اقلام بیشتر در دسترس ما هستند، ولی حتی الامکان سعی شود این مواد در شامپوها یا نرم کننده ها نباشد.(موادی چون سولفات، پارابن، ایزوپروپیل، پروپیل الکل، پروپانول و سیلیکون)
- از شستن موها با شوینده ها و یا اسیدهای سنتی با مواد معدنی بالا خودداری کنید.
- استفاده بیش از حد رنگ، دکلره، شامپو، انواع صاف کننده و فر کننده ها، ژل و انواع فیکساتور برای مو توصیه نمی شود.
- از ترکیب محصولات مختلف مو مانند نرم کننده، لخت کننده، فرکننده، دکلره و رنگ کردن در یک زمان جدا خودداری کنید. بین هر کار حداقل 2 هفته فاصله بگذارید.
به صورت فیزیکی با کشش به موی خود فشار نیاورید
- موهای خود را چه از ریشه و چه در ساقه در هنگام جمع کردن یا شینیون و حالت دادن بیش از حد نکشید، زیرا باعث کشیدگی غیر ضروری و ضعیف شدن تارها مو می شود و از آن مهمتر به ریشه مو آسیب جدی وارد می شود.
- هنگامی که موی شما خیس و مرطوب است آنرا برس یا براشینگ نکنید، در این زمان از یک شانه دندانه پهن یا به اصلاح شانه ساتوری تارهای مو را از هم باز کنید و بهتر است برای این منظور از نرم کننده یا مرطوب کننده مو کمک بگیرید.
- از برس هایی که به جای دندانه های فلزی از دندانه های چوبی استفاده کرده اند برای براشینگ یا شانه کردن استفاده کنید.
- براشینگ و یا شانه کردن مو به یک دغدغه برای افرادی که موهای فر، مجعد یا بافت دارند تبدیل شده، لذا این افراد باید در حالی که مو مرطوب است شانه کنند و حتما باید از نرم کننده های بدون آبکشی موی فر یا گره باز کن استفاده شود.
بافت و اکستنشن
- هنگامی که شما ازانواع بافت یا اکستنشن استفاده می کنید، به نکات زیر توجه کنید:
- همواره انواع بافت و اکستنشن فشار بیش از حدی به ریشه وارد میکنند، لذا سعی کنید تا حد امکان از بافت های سبک و اکستنشن استفاده کنید، و نهایتا پس از 3 تا 4ماه باید از روی مو باز شده تا مو استراحت کند.
- هنگام استفاده از چنین محصولاتی باید به طور منظم مراقب میزان چربی و یا خشکی پوست سر و تقویت ریشه مو خود باشید.
استخر
- محققان توصیه می کنند حتی الامکان از شنا در آب کلردار خودداری شود، زیرا کلر باعث خشک شدن مو می شود.
- همواره و همیشه هنگام شنا کلاه مخصوص بپوشید و بعد از شنا موهای خود را به وسیله شامپو و نرم کننده یا ماسک مو آبکشی کنید.
انجام کراتینه یا پروتئین تراپی برای مو
- درمانهای کراتین یا پروتئین تراپی معمولاً برای کمک به احیا و درمان موهای آسیبدیده استفاده میشوند و مسلما به سلامت و براق شدن مو کمک میکند.
- این در حالیه که در درمانهای کراتینه، در بعضی مواد متشکله کراتین که جهت صافی مو است از مواد شیمیایی مانند فرمالدئید استفاده شده که می تواند در دراز مدت به مو آسیب برساند و حتی باعث انواع بیماری تنفسی و یا سرطان شود.
- در عین حال در مواد پروتئین تراپی فرمالدئید وجود ندارد و در نتیجه به لحاظ تخصصی ایمنتر از درمان کراتینه هستند، اما اثر کوتاهمدتی دارند و با توجه به هزینه صرف شده مقرون به صرفه نیستند.
جمع بندی
در استایل امروزه زندگی ما سلامت بدن به بسیاری از عوامل محیطی و نوع تغذیه بستگی دارد.
به طور مشخص سبک زندگی می تواند مرز بین موهایی ضعیف و خشک وبیمار یا مویی سلامت شاداب و زیبا باشد. در نتیجه میتوان به عواملی چون قرار گرفتن در معرض آفتاب، استفاده از رنگ مو، دکلره، وانواع صاف و فرکننده، عدم تغذیه مناسب، و استفاده بیش از حد محصولات استایلینگ و فیکساتور اشاره کرد.
درمان های خانگی فوق و اقدامات مراقبتی از مو می تواند به بهبود سلامت و ظاهر موهای شما کمک کند. با این حال، اگر مشکل ادامه پیدا کرد، با پزشک مشورت کنید چرا که مشکل موهای شما ممکن است ناشی از یک مشکل پزشکی زمینه ای باشد.”