ریزش مو ممکن است باعث ایجاد استرس و نگرانی در مورد ظاهر فرد شود. این عارضه میتواند به تغییرات در رفتارهای روزمره، اجتماعی و شغلی افراد نیز منجر شود. این مشکلات ممکن است تأثیرات منفی بر روابط شخصی، عملکرد شغلی و کیفیت زندگی داشته باشند.
درمان ریزش مو روش های مختلفی دارد. از کاشت مو و لیزر درمانی گرفته تا استفاده از دارو که هر کدام دارای متدهای متفاوت است.
در این مقاله همراه ما باشید تا شما را با روش هایی برای جلوگیری و یا درمان ریزش مو در مردان آشنا کنیم.
ما درآکادمی یویونیس به مزایا و معایب این روش های درمانی می پردازیم. در نهایت شما می توانید انتخاب بهتری در انجام این کار داشته باشید.
به طور کلی همیشه نمی توان از ریزش مو جلوگیری کرد. زیرا این اتفاق می تواند ناشی از ژنتیک فرد و یا محیط زندگی او باشد. اما روش های درمانی وجود دارند که ممکن است به کند کردن این روند کمک کنند.
قبل از اینکه تصمیم بگیرید از مکملها و تونیکهای مخصوص ضد ریزش مو استفاده کنید، تحقیق کنید که کدام یک از آن ها در پیشگیری یا درمان ریزش مو موثرتر خواهد بود.
عوامل ریزش مو در مردان
1- ژنتیک و سابقه خانوادگی
اگر بستگان نزدیک خانواده شما دارای ریزش مو باشند، احتمال ابتلای شما به ریزش مو بیشتر از دیگران است. طاسی با الگوی مردانه یا آلوپسی آندروژنیک یک بیماری ژنتیکی است. در آلوپسی، افراد به تدریج موهای خود را از دست می دهند. شروع این بیماری با از دست دادن تدریجی خطوط باریک مو در طرفین و یا لکههای کوچک روی کف سر فرد ظاهر شود.
2- مصرف داروهای خاص
برخی از مشکلات پزشکی مانند مشکلات هورمونی یا بیماری های خود ایمنی باعث ریزش مو می شوند. به عنوان مثال: مشکلات تیروئید، عفونت های پوست سر، یا تریکوتیلومانیا می تواند منجر به کم پشت شدن مو یا لکه های طاسی شود.
در همین زمینه یک بیماری خود ایمنی به نام آلوپسی آره آتا وجود دارد. این بیماری زمانی ایجاد میشود که سیستم ایمنی بدن به فولیکولهای مو حمله میکند. بنابراین منجر به ایجاد لکههای طاسی و از دست دادن مو میشود. ارجاع به مطلب «محافظت از مو در برابر ریزش های ناشی از شیمی درمانی»
3- داروها و درمان های پزشکی
این مدل ریزش مو یک عارضه جانبی بالقوه در استفاده از چندین دارو است. داروهایی که برای بیماری هایی مانند سرطان، افسردگی، نقرس، بیماری قلبی و آرتریت تجویز می گردد. ریزش مو با استفاده از این داروها عموما راه درمانی تعریف شده ای تا پایان دوره درمان بیماری اصلی ندارد. بنابراین می بایست زیر نظر پزشک معالج بیماری اصلی به درمان آن پرداخت.
4- استرس
استرس زیاد و یا حوادث تنش زا می تواند منجر به کم پشت شدن موقت در مو شود. صرف نظر از علت ریزش، پیدا کردن راه درمانی می تواند بر اساس عوامل ذکر شده در بالا و تشخیص شخص بیمار متفاوت باشد. ارجاع به مطلب «آیا هورمون استرس در رشد و ریزش مو تاثیر دارد»
شما میتوانید برای انتخاب بهترین نوع درمان ریزش مو از گزینه هایی که در ادامه بیان شده است استفاده کنید.
گزینه های دارویی
داروهای تجویزی و بدون نسخه (OTC).
سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) دو دارو را برای درمان طاسی با الگوی ریزش موی مردانه تایید کرده است:
ماینوکسیدیل (روگین)
روگین بدون نسخه به صورت مایع یا فوم در فرمول روگین مردانه و روگین زنانه موجود است. برای کمک به تقویت رشد مو و جلوگیری از ریزش آن، دو بار در روز روی پوست سر استفاده می شود. ماینوکسیدیل ماده فعال Rogaine است و همچنین به شکل عمومی به عنوان محلول مایع یا قرص خوراکی موجود است. بعد از استفاده از روگین و ماینوکسیدیل ممکن است 4 تا 6 ماه طول بکشد تا نتایج را ببینید. نتایج همچنین به دوز مناسب استفاده شده بستگی دارد.
فیناستراید (Propecia، Proscar)
فیناستراید قرصی است که باید به طور روزانه مصرف کنید. این قرص فقط با نسخه پزشک و زیر نظر او قابل استفاده است. سازمان غذا و دارو امریکا بیان می کند که معمولاً حداقل باید در طول 3 ماه استفاده شود تا نتایج این دارو را مشاهده کنید.
ترکیبی از ماینوکسیدیل و فیناستراید
برخی از افرادی که ریزش مو را تجربه می کنند ممکن است از ترکیب ماینوکسیدیل و فیناستراید با هم از طریق یک درمان مشخص و حساب شده بهره ببرند.
در زمان استفاده از ماینوکسیدیل و فیناستراید، مشاهده ی نتیجه مثبت ممکن است تا ۱ سال طول بکشد. بهتر است برای حفظ فواید و درمان موثرتر، مصرف آنها را ادامه دهید.
کاشت مو
دو روش محبوب کاشت مو پیوند واحد فولیکولی و استخراج واحد فولیکولی می باشد.
به خاطر داشته باشید که هر دو روش کاشت مو جراحی محسوب می شوند. بنابراین می توانند برایتان دارای هزینه های بالایی باشند. همچنین ممکن است برای شما ایجاد ناراحتی و درد را در پی داشته باشند.
همچنین خطرات خاصی از جمله عفونت و جای زخم نیز وجود دارد. ممکن است برای رسیدن به نتیجه مطلوب نیاز به انجام چندین روش کاشت مو داشته باشید.
پیوند واحد فولیکولی (FUT)
FUT روش “کلاسیک” تر است. این شامل برداشتن مقداری از پوست است، معمولاً از پشت سر، جایی که موی زیادی وجود دارد به عنوان بانک مو استفاده می شود. در این روش جراح فولیکول ها را از آن نوار پوست برمی دارد. در نهایت، فولیکولهای مو را دوباره وارد قسمتی از پوست سر مه در آن ریزش مو باعث طاسی سرو شده است، میکنند.
استخراج واحد فولیکولی (FUE)
در FUE، جراح فولیکولهای مو را مستقیماً از پوست سر برداشته و آنها را به قسمتهای طاس سر پیوند میزند. کاشت موی مستقیم (DHI) یک نسخه اصلاح شده از این روش است که در آن از یک ابزار تخصصی برای تکمیل این روش استفاده می شود.
لیزر درمانی
طبق تحقیقات پزشکی لیزر درمانی به کاهش التهاب در فولیکول های مو کمک می کند. این روش از انواع ریزش مو مانند آلوپسی آره آتا جلوگیری می کند.
نتیجه ی تحقیقاتی معتبر در سال 2013 برای سایر انواع ریزش مو نشان می دهد که در درمان با لیزر سطح پایین یا (LLLT) ممکن است رشد مو را از طریق مکانیسم های دیگر افزایش دهد.
مطالعات محدودی برای نشان دادن اثربخشی لیزر درمانی برای ریزش مو وجود دارد. اما بررسی منابع مورد اعتماد در سال 2015 نشان می دهد که LLLT زمانی که برای درمان ریزش مو با الگوی موی مردانه استفاده می شود ایمن و موثر است.
تغییر سبک زندگی
ترک سیگار
اگر سیگاری هستید، احتمالاً در مورد اثرات منفی سیگار بر ریه های خود شنیده اید. اما آیا می دانستید که سیگار کشیدن ممکن است ریزش مو برای شما همراه داشته باشد؟
یک مطالعه پزشکی در سال 2020 بر روی تقریبا 1000 مرد نشان داد که اکثریت کسانی که سیگار می کشیدند درجات مختلفی در ریزش مو را در مقایسه با شرکت کنندگانی که اصلا سیگار نمی کشیدند تجربه کردند.
پس اگر سیگار می کشید، ترک آن ممکن است به کاهش ریزش مویتان کمک کند.
ماساژ پوست سر
شایان ذکر است، ماساژ نه تنها حس فوق العاده ای برایتان دارد، بلکه ممکن است به ریزش مو نیز کمک کند. البته ماساژ دادن پوست سر باعث تحریک فولیکول های مو می شود.
یک مطالعه در سال 2016 نشان داد، مردان سالم ژاپنی که به مدت 24 هفته هر روز 4 دقیقه ماساژ پوست سر دریافت کردند، در پایان آزمایش موهای پرپشت تری داشتند.
همچنین در تحقیقاتی دیگر که در سال 2019 انجام شد مشخص شد که ماساژ پوست سر با بهبود تراکم مو ارتباط مستقیم دارد.
رژیم غذایی متعادل
یک رژیم غذایی متعادل ممکن است به حفظ سلامت موهای شما کمک کند. مهم است که استفاده از انواع سبزیجات، میوه ها، غلات کامل، چربی های اشباع نشده و پروتئین های بدون چربی را در رژیم غذایی خود بگنجانید. محدود کردن استفاده از شیرینی ها نیز در درمانتان بسیار مفید است. ارجاع به مطلب «تأثیر آب برنج بر رشد و تقویت مو»
بررسی منابع معتبر در سال 2018 نشان می دهد که بین برخی ویتامین ها و مواد معدنی موجود در غذا و موهای سالم ارتباط مستقیم وجود دارد. پس این مواد غذایی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید:
- غذاهای غنی از آهن مانند: گوشت گاو بدون چربی، لوبیا، سبزیجات برگ سبز، غلات غنی شده با آهن و تخم مرغ
- غذاهای غنی از اسیدهای چرب امگا 3 مانند: سالمون، ماهی خال مخالی، ماهی تن، دانه کتان، زرده تخم مرغ، دانه شاهدانه و گردو. ارجاع به مطلب «درمان ریزش مو با ویتامین و مکملهای مورد نیاز بدن»
- غذاهایی با پروتئین بالا مانند: تخم مرغ، گوشت بدون چربی و غذاهای دریایی
- نوشیدن آب زیاد نیز بخش مهمی از یک رژیم غذایی متعادل است.
سطح استرس تان را کاهش دهید
استرس می تواند اثرات نامطلوبی بر روی کل اعضای بدن از جمله موهای شما داشته باشد و منجر به ریزش موهایتان شود.
راه های کمک به کاهش استرس:
- فعالیت بدنی منظم مانند ورزش کردن
- گوش دادن به موسیقی
- تمرینات یوگا
- انجام مدیتیشن
- داشتن خواب کافی
- درمان های طبیعی و استفاده از روغن های طبیعی
برخی شواهد از یک تحقیق آزمایشگاهی بر روی موش ها در سال 2014 نشان می دهد که روغن نعناع ممکن است به رشد مو کمک کند. روغن رزماری نیز به طور سنتی برای افزایش گردش خون در سطح پوست سر استفاده می شده است و می تواند در درمان ریزش موثر باشد.
طبق نتیجه ی یک مطالعه تحقیقاتی بر روی موش های آزمایشگاهی در سال 2013 مشخص شد که عصاره برگ رزماری در رشد مجدد موی آن ها موثر و اثر چشمگیری داشته است.
استفاده از روغن نارگیل، روغن کرچک و روغن زیتون نیز توصیه می شود.
نخل اره
نخل اره ای گیاهی با توت های کوچک است. در حالی که اثبات تحقیقات در مورد توانایی نخل اره ای برای درمان ریزش مو کم است، اما یک بررسی در سال 2020 نشان می دهد که ممکن است توانایی خوبی در رشد مجدد مو داشته و به درمان ریزش کمک کند در حالی که عوارض جانبی کمی نیز دارد.
بیوتین
بیوتین ویتامینی است که به طور طبیعی در غذاهایی مانند:
- آجیل
- سیب زمینی های شیرین
- تخم مرغ
- پیازها
- جو دوسر
موجود است و مطالعات پزشکی وجود دارد مبنی بر اینکه مصرف بیوتین ممکن است به کاهش ریزش مو کمک کند. اما بیشتر تحقیقات منابع مورد اعتماد در زنان مبتلا به کمبود بیوتین انجام شده است.
آب پیاز
یک مطالعه پزشکی در سال 2014 نشان داد که استفاده از آب پیاز به عنوان یک درمان موضعی منجر به رشد مجدد قابل توجه در افراد مبتلا به آلوپسی آره آتا می شود. تحقیقات بیشتری در مورد افراد مبتلا به ریزش مو با الگوی مردانه در حال انجام است.
برینگراج
Bhringraj (Eclipta alba) که به آن دیزی کاذب نیز می گویند، گونه ای از خانواده آفتابگردان است. در طب آیورودا، به عنوان گیاهی شناخته می شود که کمک به رشد مجدد مو می کند.
یک مطالعه پزشکی بر روی موش های آزمایشگاهی در سال 2008 نشان داد که عصاره این گیاه مانند ماینوکسیدیل باعث رشد مجدد مو می شود. با این حال، برای اثبات آن تحقیقات بیشتری برای اثرات آن روی انسان مورد نیاز است.
چای سبز
یکی دیگر از داروهای گیاهی ادعا شده برای ریزش مو، چای سبز است.
در مطالعهای در سال 2005 بر روی موشهای آزمایشگاهی انجام شد مشخص گردید ترکیبات پلی فنولی موجود در چای سبز به عنوان یک درمان طبیعی برای ریزش مو موثر است. اما هیچ مطالعه ی انسانی برای تایید این اثرات وجود ندارد.
هیبیسکوس
هیبیسکوس چینی (Hibiscus rosa-sinensis) در هند برای رشد مجدد مو در بازار عرضه می شود. مطالعهای در سال 2003 روی موشها صورت پذیرفت که اثرات مثبتی بر رشد فولیکولهای مو را نشان داد. اما در این زمینه، هیچ مطالعهای بر روی انسانها انجام نشده است.
طاسی الگوی مردانه چیست؟
طاسی با الگوی مردانه که به نام آلوپسی آندروژنتیک نیز شناخته می شود، یک ویژگی موروثی است.
Medline Plus بیان می کند که بیش از نیمی از مردان بالای 50 سال را تحت تأثیر ریزش مو قرار داده است. با این حال، استرس یا سایر شرایط خود ایمنی مانند آلوپسی آره آتا نیز می تواند روی ریزش مو تأثیر بگذارد.
ریزش حدود 50 تا 100 تار مو روزانه کاملا طبیعی است. معمولاً این ریزش قابل توجه و نگران کننده نیست. زیرا موهای جدید برای جایگزینی موهای از دست رفته رشد می کنند. ریزش مو و طاسی زمانی اتفاق می افتد که موها خیلی سریع می ریزند یا رشد موهای جدید متوقف می شود.
بسته به علت ریزش مو، ممکن است متوجه نازک شدن آهسته مو یا کچلی ناگهانی شوید. ریزش مو می تواند فقط روی موهای سر یا کل بدن تأثیر بگذارد.
نکات مراقبتی از مو
سعی کنید هنگام برس زدن یا حالت دادن به موهای خود تا حد امکان ملایمت داشته باشید. چرخاندن مداوم مو یا محکم کشیدن موها می تواند منجر به ریزش مو شود.
اگر نگران ریزش مو هستید از موارد زیر جلوگیری کنید:
- جلوگیری از استفاده ی مواد شیمیایی در خشک کردن و صاف کردن مو
- استفاده از اتوهای داغ فر کننده یا صاف کننده
- دکلره کردن مو
- به پزشک مراجعه کنید
شرایطی که می تواند منجر به ریزش مو شود:
- دیابت
- لوپوس
- لیکن پلان
- سارکوئیدوز
- پسوریازیس پوست سر
- آلوپسی آره آتا
- مشکلات تیروئیدی
- تغذیه نامناسب
- کمبود آهن
- اختلال در کشیدن مو، معروف به تریکوتیلومانیا
- بیماری سلیاک
- سیفلیس
اگر هر یک از این شرایط گفته شده را دارید، یا اگر علائم دیگری به جز ریزش مو دارید، با پزشک در مورد درمان بیماری های زمینه ای صحبت کنید. ریزش موی شما باید با بهبود وضعیت شما درمان یابد.
برخی از درمان ها یا داروهایی که می توانند منجر به ریزش مو شوند عبارتند از:
- شیمی درمانی و پرتودرمانی
- برخی از داروهای رقیق کننده خون (ضد انعقاد خون)
- برخی از داروهای افسردگی
- داروهایی برای درمان فشار خون بالا
- برخی از داروهای قلب
- داروهای نقرس
- ایزوترتینوئین (رآکوتان)، درمان آکنه
نکته ای در مورد داروهای تجویزی
قبل از قطع یا تغییر دارویی که در حال حاضر مصرف می کنید، با پزشک خود صحبت کنید.
راه های جلوگیری از ریزش مو
اگر متوجه کم پشت شدن موهایتان شده اید یا سابقه خانوادگی طاسی با الگوی مردانه دارید، ممکن است نتوانید به طور کامل ریزش موی خود را متوقف کنید. اما ممکن است بتوانید روند آن را کاهش دهید یا از آن جلوگیری کنید.
کلام پایانی
عوارض روحی ریزش مو ممکن است شامل افسردگی، اضطراب، کاهش اعتماد به نفس، استرس و نگرانی در مورد ظاهر فرد شود. این موضوع میتواند تأثیرات منفی بر روحیه و اعتماد به نفس آنها داشته باشد و باعث ایجاد مشکلات روانی و اجتماعی در فرد شود. در صورت داشتن این علائم، مشاوره با یک متخصص روانشناسی یا پزشک متخصص موضوعی است که میتواند به شما کمک کند.