در این مقاله به طور خلاصه به مکانیسم بدن در هنگام شیمی درمانی مخصوصا ریزش مو اشاره شده است.
یکی از معضلات قرن ها زیست انسان بر روی کره زمین درگیر بودن با انواع بیماری است. انسانها همیشه ترس از ابتلا به بعضی از بیماری ها را با خود داشته اند. با توجه به پیشرفت روز افزون علم پزشکی نیز، راه های درمان بیماری ها با توجه به رشد چشمگیر ابتلا به انواع بیماری رو به افزایش بوده است.
شیمی درمانی یکی از روش های درمانی بسیار مفید و پر کاربرد می باشد. این روش جان هزاران هزار انسان را نجات داده است. این روش درمانی با توجه به خدمت بی مانندی که در علم پزشکی می کند خوشنام نیست.
اولین ترس و استرس روانی در مواجهه با این روش درمانی ریزش شدید موها بوده است. ریزش مو همواره یکی از عوارض به جا مانده از این مدل درمان است.
در حال حاضر درمان های مؤثر و قطعی برای ریزش مو ناشی از شیمی درمانی وجود ندارد. اختلال در رویش و ریزش موی بدن به دنبال انواع روش های شیمی درمانی با دوز متفاوت و مخصوصا بالا رو به افزایش است.
در این مقاله مکانیسم هایی توضیح داده می شود که با آن وضعیت دفاع دارویی فولیکول مو ممکن است افزایش یابد. در نتیجه تجمع داروهای سرطان سیتوتوکسیک را کاهش داده و از ریزش و آسیب مو جلوگیری می کند.
فولیکول مو
ما معتقدیم که این امر می تواند از طریق افزایش نوار اتصال دهنده ATP (ABC) در اپیتلیوم فولیکول مو به دنبال کاربرد آگونیست های موضعی برای گیرنده های هسته ای تنظیمی به دست آید.
کاربرد بالینی مستلزم توسعه فرمول های هدفمند فولیکول های مو با استفاده از فناوری نانوذرات است. این رویکرد جدید این پتانسیل را دارد که گزینههای درمانی کاملاً جدیدی را برای درمان ریزش مو ناشی از شیمی درمانی ارائه دهد. مزایای روانی و فیزیکی قابل توجهی را برای بیماران سرطانی فراهم کند.
وقتی بحث درمان بیماری مطرح می شود پزشکان همیشه اولین عامل در تاثیر مثبت درمان را روحیه بیمار عنوان می کنند. به خصوص در مبحث شیمی درمانی که بسیار درمان پیشرفته و پر اهمیتی است. ولی در این شیوه درمانی، روحیه افراد به دلیل ریزش مو، بیشتر از دیگر بیماری ها از دست می رود.
عوارض درمانی در درمان بیماری های دیگر آنقدر در روحیه افراد تاثیر منفی ندارد که ریزش مو ناشی از شیمی درمانی ناراحتی و اندوه عاطفی را به همراه دارند.
بررسی ها مشخص کرده که 47% از بیماران زن ریزش مو را آسیب زاترین جنبه شیمی درمانی می دانند. حال آنکه 8% به دلیل ترس از ریزش مو شیمی درمانی را نمی پذیرند. ارجاع شود به مطلب «آیا هورمون استرس در رشد و ریزش مو تاثیر دارد»
به همین جهت بسیاری از شرکت های داروسازی به فکر چاره ای برای برطرف کردن این بار روانی افتادند. چرا که این مشکل در نتیجه و روند درمان بسیار تاثیر دارد.
روش های مهار ریزش مو
در میان داروهایی که مورد ارزیابی قرار گرفتهاند ماینوکسیدیل های موضعی تجویز می شود. این دارو توانسته اند تا حدودی شدت ریزش مو را کاهش دهند. ماینوکسیدیل مدت زمان ریزش را کم می کنند، اما به طور قطعی نتوانستند از ریزش مو جلوگیری کنند.
رویکرد اصلی محققین ساخت و فرمولاسیون داروهای مکمل در جهت حداقل رساندن ریزش مو ناشی از شیمی درمانی، خنک کردن پوست سر بوده است. البته تاکنون داده های منتشر شده در مورد خنک سازی پوست سر و آزمایشات بالینی اعتبار بالایی کسب نکرده اند. چرا که سمیت ناشی از شیمی درمانی در بدن بیماران با وضعیت تغذیه مطلوب طبق رژیم غذایی رابطه مستقیم دارد. بنابراین ارزیابی تغذیه بیمار ممکن است اثرات مفیدی بر تمامی آزمایشات و تحقیقات داشته باشد. ارجاع شود به مطلب «تأثیر آب برنج بر رشد و تقویت مو». همچنین توصیه می شود که مطلب «درمان ریزش مو با ویتامین و مکملهای مورد نیاز بر» را نیز مطالعه نمایید.
با تمام این تفاسیر همواره چندین رویکرد تجربی برای توسعه عوامل دارویی در دست ارزیابی محققین و پزشکان است. از برجسته ترین رویکردها می توان به فاکتورهای دارویی آنتی اکسیدان ها، سیتوکین ها و فاکتورهای رشد اشاره نمود. همچنین چرخه سلولی و اصلاح کننده های تکثیر، و مهارکننده های آپوپتوز نیز رویکردهای دیگر است.
در کل با توجه به مطالب بالا باید بگوییم در حال حاضر هیچ درمان دارویی مستند و تایید شده ای برای ریزش موی ناشی از شیمی درمانی وجود ندارد. با توجه به اینکه بروز و شدت بیماری متغیر است، این اتفاق کاملا به پروتکل شیمی درمانی خاص در هر مرحله مربوط می شود.
شیمی درمانی ساختار و عملکرد ملانوسیت های فولیکول مو را تغییر می دهد. به همین دلیل مکانیسم های مولکولی کنترل کننده پاسخ ملانوسیت ها در حین شیمی درمانی تا حد زیادی ناشناخته باقی مانده است.
سخن آخر
در انتها کلامی از طرف نویسندگان، ادمین و تمامی کارشناسان آکادمی یویونیس داریم برای تو که بهترینی
ما به شدت متأسفیم که باید این مسیر دشوار را تجربه کنی و موهایت را از دست بدهی. شاید این امر برای تو بسیار سخت باشد، اما تو همواره باید بدانی که قوی، شجاع و پر انرژی باشی.
شیمی درمانی ممکن است عوارض جانبی ناخوشایندی داشته باشد. اما امیدوارم که با داشتن لبخندی زیبا که بیشترین نیاز روزمره تو هست و استقامتت این مرحله را پشت سر بگذاری. تو باید به خودت اجازه استراحت کافی بدهی. لازم است به بدنت اجازه بدهی که به تدریج به شرایط عادی برگردد.
با تمام این تفاسیر آکادمی یویونیس همیشه در کنارت هست. ما آمادگی داریم که هر زمان که نیاز داری یاریت نماییم.
تو قویتر از آنچه فکر میکنی باش و ما همیشه در کنارت هستیم.
به امید بهبودی کامل.